Compania DDD® Servicii Deratizare, Dezinsectie, Dezinfectie

SERVICII SI SOLUTII PENTRU ELIMINAREA DAUNATORILOR

Consultare Gratuita

Completati formularul pentru a obtine o evaluare gratuita. Pentru un raspuns cat mai rapid, sunati la 
021 9662

Combaterea rozatoarelor

Etimologia cuvantului „deratizare” , provine de la numele stiintific al sobolanului de casa „Rattus” si prin ea se intelege actiunea de distrugere a acestuia.
Combaterea rozatoarelor se face prin aplicarea unui intreg ansamblu de masuri. Pentru a putea adopta cele mai adecvate masuri de combatere , este necesara cunoasterea riguroasa a caracteristicilor etiologice, ecologice si bioecologice a rozatoarelor si de seamenea cunosterea temeinica a substantelor chimice raticide.

Conform definitiei, rozatoarele sunt mamifere de mici dimensiuni cu o dentitie specializata pentru ros si au o capacitate de adaptare foarte mare, fiind intalnite in cele mai diverse locuri .
Se hranesc atat cu produse vegetale , cat si animale , astfel dezvoltandu-se un simt al gustului foarte ascutit si o preferinta pentru anumite alimente , de care ar trebui sa se tina seama in actiunile de combatere.
Comportamentul lor explorator deosebit ( descopera cu usurinta obiectele noi aparute in spatial lor de viata ) le face sa fie precaute si sa evite obiectele noi aparute. O pereche de rozatoare adulta, intr-un an poate da nastere unui numar de 500-700 descendenti.
Avand in vedere aceste motive , mentinerea populatiilor de rozatoare la un nivel cat mai scazut presupune intreprinderea de actiuni de deratizare si a altor masuri de stopare a inmultirii, ce trebuie aplicate ritmic si neintrerupt. Neaplicarea acestor actiuni anuleaza efectul de deratizare in scurt timp si va permite inmultirea  exponentiala a rozatoarelor , in conditiile de mediu favorabile.

Pagubele produse de aceste manifere pot fi de ordin economic si sunt datorare consumului furajelor alimentelor , denaturarea constructilor si a diferitelor materiale ( piele , carton , cabluri electrice , conducte ) , cat si difuzarea unor agenti patogeni pentru animale si om.
Daca pagubele din domeniul economic sunt vizibile si usor detectabile , cele care afecteaza sanatatea publica sunt mai putin cunoscute.
Rozatoarele sunt considerate extraordinar de periculoase , deoarece in acelasi timp sunt sursa de infectie, cat si cale de transmitere .Dupa ultimile studii, acestea intretin si raspandesc 25 de agenti patogeni pentru om , cum ar fi : tularemia, ciuma, salmonelozele, leptospiroza, sodoku (boala muscaturii de sobolan – spiriloza), turbarea, tifosul exantematic, boala lui Aujeszky, febra recurenta, tricofitia, microsporia, trichineloza.
Pentru combaterea rozatoarelor se elaboreaza un plan de masuri preventive si combative.

Masurile de preventie pot fi :
– împiedicarea patrunderii rozatoarelor în spatiile de productie si depozite prin realizarea fundatiilor acestor constructii din beton, – –- etanseizarea orificiilor, capitonarea cu tabla a usilor, evitarea vegetatiei agatatoare pe pereti etc.;
– înlaturarea posibilitatilor de hranire prin pastrarea produselor agroalimentare în magazii, silozuri, depozite protejate de accesul rozatoarelor;
– curatirea perfecta a incintelor si îndepartarea resturilor alimentare;
– depozitarea reziduurilor numai în recipiente închise;
– evacuarea zilnica a gunoiului si protejarea surselor de apa;
– înlaturarea posibilitatilor de cuibarire a rozatoarelor prin îndepartarea ambalajelor si protejarea locurilor de depozitare a deseurilor.

Masurile de combatere sunt realizate prin mijloace mecanice, chimice si biologice

Mijloacele mecanice au ca arie de aplicabilitate gospodariile particulare sau  locatiile in care populatia de rozatoare este redusa.
Se folosesc diferite tipuri de capcane sau curse care se aseaza „în serie”, tinând seama de caile de circulatie, mai ales la sobolani, la circa 40-50 cm de galerie. Initial capcanele se lasa 2-3 zile nearmate si numai dupa ce rozatoarele se obisnuiesc cu prezenta lor se armeaza.
Inundarea cu apa sub presiune sau introducerea aerului comprimat (de la motocompresoare) în galerii pot distruge mai ales puii care nu reusesc sa fuga.

Mijloacele chimice sunt cele mai eficiente si cele mai utilizate. Substantele chimice utilizate în combaterea rozatoarelor se numesc raticide, dupa denumirea stiintifica a genului Rattus sau rodenticide, dupa denumirea ordinului din care fac parte toate rozatoarele -Rodentia.

Dupa compozitia chimica, raticidele se clasifica în:
– substante raticide anorganice;
– substante raticide organice, care pot fi de origine vegetala si de sinteza.

• Substantele raticide anorganice. Dintre acestea amintim: acidul cianhidric si cianurile, bioxidul de sulf, fosfura de aluminiu, carbonatul de bariu etc., care se utilizeaza atât pentru deratizare, cât si pentru dezinsectie si altele care se folosesc numai pentru deratizare cum ar fi fosforul, fosfura de zinc, anhidrida arsenioasa (soricioaica).

• Substantele raticide organice de origine vegetala cum ar fi: extractele din ceapa de mare (Scilla maritima), care la noi este cunoscut sub numele de Silmurin (constituit din boabe de grâu impregnate cu substanta toxica scilirozid, cu substante de atractie gustativa pentru rozatoare, cu un colorant albastru-verde si cu substante protectoare împotriva mucegairii); stricnina, un alcaloid extras din semintele plantei exotice Strycnos nux vomica, care poate fi utilizata sub forma de momeli din boabe de cereale impregnate cu 0,5% substanta si colorate în rosu sau violet pentru recunoastere. Fiind scumpe, mai putin eficiente si unele foarte toxice pentru om (stricnina) s-a renuntat la ele.

• Substantele raticide organice de sinteza sunt eficiente, fiind folosite pe scara larga. La noi se utilizeaza furfuril hidramida, derivatii de tiouree (ANTU), bromura de metil si derivatii cumarinici.

Mijloacele biologice se bazeaza pe culturile microbiene si dusmanii naturali. Din categoria dusmanilor naturali, care trebuie ocrotiti, amintim speciile rapitoare care se hranesc cu rozatoare: ariciul, nevastuica, vulpea, dihorul de casa , cucuveaua, bufnita etc. În gospodariile particulare câinii si pisicile îndeparteaza si/sau vâneaza rozatoarele.

Toate operatiunile se efectueaza cu aparatura si substante profesionale care sunt manipulate de personal autorizat si instruit.
Substantele folosite pentru combaterea rozatoarelor sunt atat autohtone, cat si din import si nu sunt daunatoare pentru oameni si animalele de companie.
Operatiunile se vor executa numai dupa ce un expert in domeniu va viziona unitatea si va concepe un plan de tratament specific pentru unitatea dumneavoastra.
In cadrul unui contract DDD anual beneficiati de garantie pentru lucrarile efectuate pe toata durata contractului.